Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Слънчеви системи и колектори

Покажи :СписъкРешетка
Покажи :
Сортиране по :

Избор на слънчев колектор

Желанието на човечеството да подобри своят живот, както и да запази природата, налага постоянно търсене на нови алтернативни източници на енергия.

Старите методи за производство на енергия от топлоелектрически централи на въглища са актуални и днес, но не са особено природосъобразни.

Това води до въпроса: Как може да получим топла вода без да ползваме добре познатото електричество?

Отговора е  използване на слънчеви колектори, които поглъщат слънчевите лъчи и ги преобразуват в топлиннна енергия.

В текущата статия ще разгледаме с интерес този вид енергиен източник, който се използва основно за загряване на вода за домашни нужди:

Първо ще обърнем внимание на слънчеви колектори с вакуумни тръби, защото предлагат най-добра възвращаемост на инвестицията. След, което ще разгледаме и другият вид плосък слънчев колектор.

1.    Принцип на действие на вакуумен слънчев колектор:

 

На изображението е представено принципното устройство на вакуумен колектор, които се състои от:

Ø Медна тръба

Ø Топлинна тръба

Ø Рамка от неръждаема стомана

Ø Изолация от стъклена вата

Ø Алуминиев корпус на медната тръба

Ø Вакуумни тръби

Ø Крачета за монтаж, които са в основата на колектора.

За да бъде по-ясно ще използваме три фази, за да изясним принципа на действие:

v Първа фаза – слънчевата енергия се абсорбира във вакуумни тръби и се превръща в използваема концентрирана топлина.

v Втора фаза – топлинните тръби са със сърцевини от медни тръби, които са пълни с топлопреносен газ за прехвърляне на топлинна енергия от слънчевата тръба в главната медна тръба.

v Трета фаза - Термпературното разширение на газа пренася водата от тръбите и се изпомпва в главната медна тръба. Тъй като разтвора циркулира през медната тръба, то температурата на водата се повишава.

Ø Най-важните елементи на колектора:

o   Вакуумните тръби са стъклени тръби, произведени от закалено стъкло. Тръбите са двойни с външен и вътрешен слой наподобяващи на вид термос. Външния слой е напълно прозрачен, за да позволи слънчевата енергия да премине в тръбата безпрепятствено.

Вътрешният слой се третира със селективно оптично покритие, което осъществява поглъщането на енергията, без разсейване. Всичкия въздух се изпомпва от пространството между двата слоя, за да се създаде „термос“ ефект, който възспира проводимостта навън и осъществява конвекционалния трансфер на топлината, която иначе би излетяла в атмосферата.

o    Топлообменник – прехвърля топлинната енергия, усвоена от слънчевия панел към водата, която се съхранява в резервоара. Той може да бъде инсталиран с резервоар от 80 до 200 литра на слънчевата гореща вода, в зависимост от избрания модел. Обикновено резервоара на топлообменника се свързва със съществуващата водоснабдителна система на потребителя.

o   Помпа с контролер – тя се използва за циркулация на топлата вода, като контролера дава възможност за различна настройки.

Вакуумните колектори имат редица предимства:

Ø Не задържат сняг и прах.

Ø Много ниски температурни загуби, защото вакума е най-добрият изолатор.

Ø Издържат на ниски температури.

Ø Дълъг живот до 20 години.

Ø Удобни за транспорт и монтаж.

Може да разгледате в нашият сайт атрактивните предложения за този вид колектори на най-ниска цена.

2.    Какво представлява плоският слънчев колектор?

 

На изображението са представени основните компоненти от които е изграден плоският слънчев колектор.

Плоските колектори приемат слънчевата енергия чрез специални абсорбиращи плочки. На тях има прикачени или вградени каналчета, през които минава т.нар. носещ флуид. Това може да е течност или газ. От абсорбирщата плочка в каналчетата преминава топлина от събраната слънчева енергия и флуидът повишава температурата си. За индустриални и други нужди, където е необходима висока температура на флуида, плоските слънчеви колектори не са ефективни. Те могат да се използват само да повишат температурата на флуида до някъде, а за допълнително повишаване да се използват конвенционални средства.

Плоските колектори, не се препоръчват за студен климат и главно се използват в региони, където времето е по-меко.

Основното им предимство пред вакуумните колектори е ниската им цена.

3.    Инсталиране на слънчев колектор- за да направим правилна инсталация е необходимо да обърнем внимание на следните фактори:

                              I. Посока и ъгъл на инсталиране - ъгълът и посоката на инсталацията е също от голямо значение, тъй като се отразяват на ефективността на слънчевия колектор. Естествено ние искаме колектора да получава максимално количество слънчева светлина всеки ден и през цялата година. Като общо правило, трябва да се има в предвид, че ако сте в северното полукълбо то колектора трябва да е с южно изложение и ако сте в южното полукълбо, то колектора трябва да е със северно изложение. Може да погледнете диаграмата, за да добиете визуална представа.

                           II. Наклон на колектора- той дава възможност колектора да улови възможно най-много слънчеви лъчи. Като стандартния наклон за монтаж е ъгъл от 45 градуса.

                          III. Защита от сянка –да не се допуска засенчване на колектора от дървета, навеси или други препятствия, защото оказва негативно влияние на работата на колектора.

                        IV. Монтаж от специалист – колекторните системи, не са елементарни ВИК инсталации, които изискват специалист, които да изчисли всички необходими елементи по-инсталацията, както и къде да бъде поставен най-добре слънчевият панел.

Неправилната инсталация води до намаляне на коефициента на топлинно действие, както и множество неприятни течове.

4.    Финален избор на слънчев колектор.

Разгледахме два от най-известните видове слънчеви колектори, като обяснихме принципа им на действие и тяхните предимства и недостатъци.

Ако сте решили да инвестирате в плосък колектор, трябва да сте наясно, че в зимни условия, не е особено ефективен.Като цяло двата колектора в зимните месеци имат спад в преобразуването на слънчевите лъчи в топлинна енергия,

В този случай по-ефикасният е вакуумния колектор, чийто тръби попадат повече слънчеви лъчи, независимо от ъгъла на греене на слънцето.

Важно е да знаете, независимо от модела, един голям единичен колектор, не е по-ефективен от 2 или 3 по-малки.

Примерно имате бюджет 1500 лв. по-добре си вземете 3 по-малки за 500 лв, защото ще произведат повече енергия, спрямо този, който е единичен с по-голяма площ.

Подчертаваме, че правилно оразмерената инсталация спрямо дома Ви е ключова за добрата работа на колекторите.

Надяваме се текущата публикация да Ви е разяснила интересният свят на слънчевите панели.

Технологиите се развиват шеметно, като екипа на сайта nai-izgodno.bg се стреми да предостави на своите потребители най-актуалните икономични и екологични продукти за вашият дом на преференциални цени.