Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Хладилници

Покажи :СписъкРешетка
Покажи :
Сортиране по :

Хладилника, като част от нашето ежедневие:

В текущата статия ще обърнем внимание на един електроуред, който спокойно може да го наречем „властелина на кухнята“.Колкото и странно да Ви звучи, не става дума за готварската печка, тостера или блендера, а за хладилника.С ръка на сърцето откровенно може да признаем, че той е в основата на нашият жизнен и здравословен живот.

Нека, обърнем повече внимание на този магически уред като го разгледаме детайлно.

   I.            Видове разновидности и технологии на хладилника:

A. Хладилници с вътрешна камера и хладилници без камера-  първите са съставени от две части, горна и долна. В горната част е разположена интегрирана камера, а в долната е изградено хладилното отделение. Вторите са изцяло с хладилна част и липсва камера.

Могат да бъдат малки и тесни,  като размер средно преобладават – височина: 85-160 см, дължина: 55 см, ширина: 60 см.

Имат ниска цена, поради елементарният дизайн и малко функции.

B.   Хладилници с горна камера – важна особеност тук е , че достъпа до камерата става с отделна врата. Основно се използва за охлаждане от 2 до 10 градуса на продуктите, които не изискват замразяване. Предимството им пред хладилниците с „интегрирана камера“, че имат по-голям обем. Като недостатък може да се приеме факта, че при размразяване е необходимо отварянето и на двете врати на камерата и хладилното отделение.

C.   Хладилници с фризер – това са най-известните хладилници сред потребителите. Позицията на фризера е поставена в долната част на уреда. По-голямата площ заема хладилното отделение, а по-малката от фризера. Имат повече функции от изброените по-горе видове в случая подточка „А и С“.

D.   Хладилници Side-by-Side – в превод словосъчетанието Side-by-Side означава „една до друга“, като става дума за характерно отварящите се врати в противоположни посоки. Могат да бъдат оборудвани с много камери с различни разположения на фризерното и хладилно отделение. Като предимство може да се изпъкне големият набор от функции и обем, като недостатък височината им, която достига 1.8 м. Поради тази причина са подходящи за обществени сдания, като ресторанти, закусвални, които имат голяма консумация на храна и съответно, нужда от сериозно място за съхранение.

Ø Технологии на хладилника :

-         Диспенсър за вода – използва се за съхранение на охладени течности и главно вода. При повечето модели хладилници може да го видите в предната част под формата на ниша с пусков кран.

-         Ледогенератор – служи за създаване на ледени кубчета. Основно се използват за охлаждане на напитки, като има опция ледът да бъде натрошен. Последната екстра е присъща за хладилници от висок клас.

-         Зона с ниска температура (FreshZone) – температурата в нея варира от 0 °С до 4 °С . Създадена е за продукти, които не трябва да се замразяват. Може да бъде съставена от зони за влажен и студен въздух. В влажната зона се съхраняват плодове, а в сухата риба или други продукти от месо.

-         Отделение със фиксирана температура 0 °C – тази зона позволява продуктите да се запазят за по-голям период от време без да губят своите качества.

-         Технология на управление – бива два вида, като единият е механичен, а другият електронен.

При първата разновидност, контрола на градусите се извършва с термостат и механичен ключ. При него настройката, не е прецизна. Има малко функции и като недостатък е, че един степенен механичен ключ, задава едновременно температура на хладилника и фризера. Като предимство може да се каже, че няма сложни електронни елементи.

Второто управление, електронното е прецизно с точно определяне на температурата, съответно има и повече опции. Предлагат се модели, които са с дисплей, но са с по-висока стойност. На нашият сайт може да намерите и двата вида управление на страхони цени.

        

II.            Сърцето на хладилника – компресора :

 

Компресора е главният елемент от охладителната система на всеки един хладилник. В една система могат да се срещнат един или два броя компресори, работещи индувидуално за всяка зона ,  хладилна и фризерна.

-         Хладилник с един компресор – моделите с вътрешна и горна камера, също и тези с фризер ползват 1 компресор. Цената им е ниска и имат по-малко функции.

-         Хладилник с два компресора – имат прецизен контрол на температурата в хладилника и фризера.

Натоварването се разпределя равномерно между двата компресора. Ако е отворена вратата на фризера в него постъпва топъл въздух и се задества термостата, който активира само неговият цикъл на охлаждане. Като недостатък е високата цена.

Съществува още един вид компресор, който се нарича инверторен

-         Инверторен компресор – тази модификация има допълнително устройство, наречено инвертор. Той служи за регулиране на мощността във всеки един момент, когато компресора работи с цел намаляване на разходите на електроенергия.

Като предимства имат малко натоварване при стартиране, което е много важно за компресорите, защото се получават вибрации, водещи до скъсяване на живота им.

Плавно се включват и изключват, което води до ниски нива на шум.

III.            Размразяване:

Когато отворим хладилнилника за да вземем даден продукт в него навлиза влажен въздух, който кондензира и се получава лед.

Това явление е присъщо за старите хладилници „Мраз“ на чийто стени имаше дебел лед.

За да се неутрализира този ефект са изобретени различни системи за размразяване.

-         NO FROST – елеминира образуване на скреж в хладилника. Влажният въздух се насочва в специално отделение чрез вентилатори и скреж, не се образува.

Тази система се използва за хладилника и фризера. Ако хладилника има пълен NO FROST това се отнася за фризерното отделение.

-         DROP размразяване – тя неутрализира заскрежаването на хладилника, като отпада нуждата от размразяване.

На задната част на хладилника е разположен охладител. Хладилникът през определено време спира своята работа и по-време на паузите натрупалият се скреж започва да се размразява. Под охладителя е разположен отвор с тръбичка, посредством който водата се изтича и се отвежда във пластмасов съд, която се намира в близост до компресора. Компресорът по време на работа се затопля и започва да изпарява водата от съда.

-         Автоматично размразяване - При всяко отваряне на хладилника в него постъпва топъл въздух, който кондензира по студените части и се превръща в лед. Охлаждащата част се вгражда в задната стена, при което водата се кондензира там под формата на тънка ледена корица. В паузата в която хладилникът не работи, този лед се стапя и се оттича по улей в задната част на хладилника, водата се събира във контейнерче над компресора, а от там тя се изпарява в околния въздух под въздействието на топлината отделяна от компресора. В новите модели е организирана система за циркулация на въздуха и с вентилатори.

-         Ръчно размразяване – това е манипулация, която изисква хладилника да се изключи и съответно да изчакаме фризера да се обезледи. Това е остарял метод, който изисква време.

В нашият сайт може да откриете голямо разнообразие от марки хладилници с различна големина и автоматично размразяване.

IV.            Характеристики

Това са важни особености при избор на хладилник, които може да срещнете в спецификацията на уреда.

Ø Енергиен клас – той показва енергийната ефективност на уреда. Той се определя с букви от А до G, къдото А е най-високият клас, а G ниско ефективен. Основно уредите с енергиен клас А и B са най-ефективни с ниски експлоатационни разходи.

Може да срещнете означения А+ или А++ което означава, че имат по-малко потребление на енергия от А и В.

Ø Капацитет на замразяване – той представя времето за което може да се охладят продуктите от стайна температура до тази на фризера. Може да го срещнете под следното означение (10 кг/24 ч), където 10 кг. е теглото на продуктите, които могат да бъдат замразени за 24 ч. Теглото 10 кг е повече от достатъчно за ежедневни нужди.

Ø Ниво на шум – определя звука, който създава уреда при работа, като в повечето хладилници е около 40/45 dB.

Ø Климатичен клас - определя температурата на околната среда, в която хладилника работи с нормален режим. В момента хладилниците на пазара са в диапазона N 16-32 °С и SN 10-32 °С.

V.            ИЗБОР НА ХЛАДИЛНИК

 

                            В сайта nai-izgodno.bg избора е като детска игра....

 

Достигнахме до момента в който да определим избора на нашият хладилник. Разгледахме видовете хладилници и технологии, обърнахме внимание на компресора. Също така обяснихме най-често срещаните понятия в спецификацията на хладилниците, като „енергиен и климатичен клас, както и „капацитет на замразяване“.

Трябва да си отговорим на следният въпрос: Колко голям хладилник ни е необходим?

Има едно правило, което твърди, че 12м3 стигат като капацитет за двама човека и по още 2м3 за всеки допълнителен член на домакинството. Все пак се подсигурете и си оставете аванс за мястото, защото може да Ви потрябва. Ако обичате да се запасявате с продукти по време на разпродажбите или често готвите за много хора, трябва да си вземете хладилник с повече обем. Моделите с двойни врати са най- лесни за организиране, но по-малките модели имат сравнително тесни фризери. Уверете се, че модела, който купувате може да побере поне замразена пуйка. Във всички охлаждащи секции вижте за отделения, които са лесни за достъп и ако ви потрябва нещо ще го вземете бързо, без да прахосвате излишна енергия - както на хладилника, така и вашата.

Освен основната част на хладилника, може да имате отделно място за безалкохолни напитки и отделение за охлаждане на вино, което е от голяма полза. Ако обичате да пиете напитките си с лед, определено хладилниците с вградени машини за лед ще ви харесат.

Статията е написана на база дългогодишният опит на екипа на nai-izgodno.bg ! Ние предлагаме, сериозен асортимент от хладилни уреди на ниски цени, които може да разгледате.

Фирмената ни политика изисква нашите клиенти да бъдат подробно информирани и сигурни, че ще получат високо качество, любезно отношение и приятелска цена.