Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Готварски печки

Покажи :СписъкРешетка
Покажи :
Сортиране по :

Избор на готварска печка и микровълнова фурна:

Заглавието на пръв поглед ни подсказва, че става на въпрос за обикновени уреди, който са елементарни и лесни за избор.

Повярвайте това, не е вярно и избора може да се определи като изключително сериозен.

Моля, не се плашете !

След края на тази публикация ще можете умело да изберете перфектната печка и микровълнова за Вас и цялото семейство с лекота.

 Нека да разгледаме детайлно тези два интересни уреда.

Същност на готварските печки:

Към този момент на българският пазар съществуват най-различни варианти на готварска печка.

Основно преобладават класическите електрически печки с чугунени котлони, както и комбинирани на ток и газ.

Трябва да обърнем внимание на основните елементи изграждащи готварската печка.

1.    Разновидности на котлоните:

v Електрически котлони – това са чугунени котлони, които са много елементарни и лесни за ремонт. Имат добра здравина и грапаво покритие върху, което не личат драскотини. Като недостатък може да се определи по-бавното им нагряване, което изисква повече време и увеличава потреблението на енергия.

v Стъклокерамични котлони – при тях загряването е моментално от порядъка на няколко секунди. Имат по-добро управление на температурата на готвене. Съществено предимство им е, че се нагрява само повърхността на котлона, а покрай него площта е студена.

v Индукционни котлони – интересното при този вид котлони е, че не се загрява първо котлона, после съда за готвене, както стандартните котлони. Тук нагряването става директно върху дъното на тенджерата или тигана от източник, който генерира  електромагнитно поле. Реално погледнато нагревателният елемент се явява дъното на съда. Този вид имат отлична енергийна ефективност и нямат загуба на топлина в околната среда. Нагряването става моментално с включването на котлона. Може да кажем, че спрямо загряването на стъклокерамичните  това на индуктивните е направо светкавично.

Недостатъка им е, че изискват по-специални готварски съдове от феритен материал, като желязото. Алуминиеви, медни или стъклени пособия са неизползваеми при тези котлони.

Цената им е висока, но този недостатък отпада в сайта nai-izgodno.bg

v Газови котлони – за разлика от горните модели, които работят на ток, този използва природна газ за нагряване. Могат да бъдат с 2 или 4 на брой нагревателни зони. Също така с по-малко или повече газови пръстени с различен брой дюзи. Предимството им спрямо обикновените котлони е, че нагряват равномерно съда, тоест температурата му е еднаква по-цялото му дъно. Да не забравим факта, че готвенето на газ е много по-екологично и евтино спрямо това на ток.

Могат да се захранят към главната газова инсталация на дома, както и с преносими бутилки с пропан- бутан. Ако желаете да се презастраховате в случай, че Ви спре газта или се изпразни бутилката може да се насочите към следващият вариант:

v Комбинирани котлони – тази модификация предлага комбинация от електрически котлони и газови нагреватели. Основно са конфигурирани в съотношение 2 броя газови към 2 електрически или 3 газови към 1 електрически.

2.    Допълнителни възможности на котлоните:

·       Индикатор за остатъчна топлина – той предупреждава дали котлона е все още нагрят след като е изключен с цел безопасност да не се изгорим. Той свети основно в червена светлина и се намира в близост до котлона.

·       Защита за деца – това е система, която може да изключи контролният панел с цел да не се активира печката и това до доведе до изгаряне на детето.

·       Автоматично изключване – опцията се активирва, ако уреда не е ползван дълго време или в случай на опасно висока температура или неизправност на системата.

·       Газова защита – тя е изградена от автоматични клапани или вентили, които се активизират от определено ниво на налягане на газта, както и изпускането и в атмосферата.

·       Защита от прекипяване – тя не позволява ястието Ви да прекипи и излезе от съда, като автоматично регулира мощността на загряване.

3.    Вид на фурната и характеристики:

Ø Фурните биват газови и електрически- подобно на котлоните могат да работят на газ и ток.

Ø Характеристики на фурните:

Мощност – колкото е по-голяма мощността толкова по-бързо печката достига оптимална температура за готвене. При този параметър много добре, трябва да прецените каква мощност Ви е необходима, защото тя оказва сериозно влияние върху сметката за ток.

Температура на фурната – това са градусите на които ще се изпича ястието, предимно са в диапазона от 200 до 250° С.

Обем на фурната – това е вътрешното пространство на фурната, което в повечето технически характеристики се измерва с литри.

Защитно стъкло на фурната – това е термо стъкло, което Ви предпазва от изгаряне и намалява загубата на топлина. Голяма част от печките имат такова стъкло, да не кажем всичките, като при високият клас могат да бъдат повече от едно.

Ø Хигиена на фурната – това е важна част от експлоатацията на печката, защото при готвене винаги както на котлоните, така в фурната полепват мазни пръски, които трябва да се почистят. При котлоните почистването е елементарно с кухненска хартия или препарат за премахване на мазнини, но при фурната е малко деликатна манипулация.

Производителите на печки са намерили ефикасни методи, специално за дезинфекция на фурни, които са:

> Пиролитично почистване –работи на принципа на високо температурно изгаряне около 400 градуса на мазнини и остатъци от храна. Остатъците се превръщат в пепел и се активира допълнителна функция за финално почистване, водещо до самозаключване на фурната. След като спадне температурата, фурната се отключва автоматично с цел безопасност.

На нашият сайт може да разгледате различни варианти на печки с ефективното пиролитично почистване.

> Каталитично почистване – вътрешната част на печката е изградена от каталитични панели, които отделят залепналите мазнини. Това почистване се активира всеки път след печене на ястие. След приключване на цикъла може да се забърсва с кърпа. За разлика от пиролитичното почистване, каталитичното не е особено ефективно. Тоест степента на дезинфекция е по-малка и не толкова прецизна.

> Емайлово почистване – това е последната новост в почистващите технологии, която се базира на емайлово покритие, което взаимодейства с кислорода. При това взаимодействие се получава окисляване и неутрализиране на мазнини и лоши миризми. Това е бърз процес, който завършва със стандартно третиране с мокра кърпа.

4.    Допълнителни възможности на фурната:

Ø Размразяване – това е функция за нормализиране на температурата на продукта до подходяща за готвене без да се наруши годността.

Ø Грил – тази опция се използва за изпичане на ястия с лека коричка. Има възможност за въртеливи движения с цел равномерно изпичане, особено подходящо за приготвяне на пилешко месо.

Ø Скара -  в печките има различни по-големина скари в зависимост от вътрешният обем на фурната. Използва се за изпичане на рибни продукти или пържоли, както и за регулиране на височината спрямо нагревателите.

Ø Терморегулатор – регулира температурата в фурната според вашите изисквания.

Ø Таймер – може да зададете време на печене на ястието след което фурната да се изключи автоматично.

5.    Управление на печката:

·       Механично управление – това е добре известно на всички класическо управление с въртящи се копчета. Характерно е за печки от по-нисък клас .

·       Електронно управление – то е по-прецизно от механичното, използва бутони и диодна индикация.

·       Тъч контрол – това е последното нововъведение, което позволява управление на уреда чрез сензорен панел, който реагира на натиск, подобно на мобилните телефони. Предлага разнообразни функции характерни за по-високият клас печки.

6.    Размери на печката:

Височината на стандартната печка е 85 см, ширина - 50 или 60 см. Също така съществуват панели с регулируеми крачета, които могат да коригират височината.

Може да разгледате в нашият сайт Готварски печки- 50 см ширина и Готварски печки- 60 см, както и Малки готварски печки, идеално пасващи за вашата вила.

 

       Какво трябва да знаем за микровълновата фурна?

   В началото на статията разглеждаме видовете котлони,фурни и техните особености, като държим да Ви запознаем и със една доста известна разновидност на стандартните печки за готвене, а това е микровълновата фурна.

Микровълновата фурна спестява много време при размразяването, претоплянето и приготвянето на храната. Тя икономисва и електроенергия в границите от 50 до 80 %. По принцип в микровълновата печка могат да се приготвят почти всички хранителни продукти. Възможни са варене, готвене на пара, задушаване, печене. Основното предимство на микровълновата печка е, че благодарение на краткото време за приготвяне в голяма степен се запазват хранителните вещества, витамините и минералите в продуктите. Ето защо тя е много подходяща за приготвяне на диетични и детски храни.

Важни характеристики при избор на микровълнова:

§  Размери – вземете точни размери за мястото с което разполагате, за да пасне микровълновата без проблем. Това е много важно, за да избегнете неприятният момент в който се налага да пренареждате уреди и мебели. Ако желаете да готвите ежедневно Ви е необходима микровълнова с обем около 18 литра.

§  Мощност – тя може да бъде от 700, 800 до 1000W, като 800W е напълно достатъчна за едно домакинство.

§  Грил – микровълновите също могат да разполагат с грил, подобно на готварските печки. При микровълнови печки без тази опция храната изглежда по-скоро сварена или задушена, като няма приятната златиста коричка.

§  Въртяща се основа – тя се намира на долната част на микровълновата като на нея се поставя ястието, което се върти бавно с цел равномерно нагряване.

 

             Финален избор на печка за готвене и микровълнова фурна:

Достигнахме края на тази статия като разгледахме два любими уреда особено привлекателни, ако от тях идва мирис на вкусно ястие.

Готварските печки могат да бъдат с различна конфигурация на котлоните и съответно по-големи и по-малки габаритни размери. Различен обем на фурната и съответно доста функции.

Ако семейството Ви е голямо е необходимо готварската печка да бъде с повече котлони и голям обем на фурната, за да можете да приготвяте едновременно няколко ястия.

При положение, че Вие сте кулинар и обичате постоянно да забърквате и експериментирате с различни ястия печките с природен газ ще Ви паснат идеално, поради ниските експлоатационни разходи.

В случай, че нямате газова инсталация и не Ви се мъкнат бутилки за газ, електрическата печка е страхотен вариант.

Вие сами трябва да прецените до колко даденият уред ще влезе в действие и за какво точно е необходим.

Не е оправдано да си вземете висок клас печка с всички възможни екстри и само да си правите чай на нея, то тогава не ви трябва такъв уред, а кана за гореща вода.

Ежедневието на съвременният човек е забързано и често, не остава време за кулинарни начинания и основно се консумират готови храни. Те имат нужда само от претопляне или евентуално овкусяване, като микровълновата фурна е идеалното решение.

Нищо, не Ви пречи да имате и двата уреда под ръка.

Сигурно Ви е заболяла главата от този роман за печки и микровълнови, но държим нашите клиенти да направят правилният избор.

„Който слушка папка, който иска готина печка и симпатична микровълнова гледа nai-izgodno.bg