Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0886 62 44 94

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Прахосмукачки/ Парочистачки

Няма добавени продукти в тази категория

Верният помощник на всяка домакиня

Почистване на дома, действие което може да докара всяка домакиня до сериозно затруднение. Това е напълно основателно притеснение, защото въздуха в дома е 10 пъти по-токсичен от външният. Всеки ден вдишваме приблизително 6 милиарда прашинки и средно 2 лъжици домашен прах!

Това звучи много ужасяващо, но всеки проблем си има решение, а то е именно прахосмукачката. Това е уред, който се явява домашната филтрираща станция.

Нека разгледаме в детайли това „чудо“ на технологиите:

                         

Важни характеристики :

Ø Мощност на електродвигателя – от нея зависи коефициента на полезно действие на прахосмукачката и основно мощността на засмукване.

Ø Мощност на засмукване – представлява възможността на прахосмукачката да събира голямо количество прах за кратко време. Препоръчително е да бъде около 350 W.

Ø Големина на торбичката за отпадъци – колкото е по-голям обема ще побере повече прах и по-рядко ще се подменя.

Ø Настройка на мощността – има прахосмукачки, които нямат настройка на мощността и тя една и съща, независимо от повърхността на обработка. Съветваме Ви да се насочите към уред с регулатор на мощността, защото при чистене на различни по плътност материи се изисква повече мощност, спрямо теракотни повърхности.

Ø Ниво на шум – определя силата на звука при работа на електромотора. Високият клас прахосмукачки са доста по-тихи. При моделите на пазара звуковият диапазон варира между 55 и 85 дицибела.

 

Филтрация на входящият въздух:

 

От филтрите зависи чистотата на входящият въздух. Съвременните филтри са изградени от антимикробни материи, които неутрализират вредните микроорганизми.

Въздуха преминава през няколко нива на обработка:

Ø Първо ниво се състои от филтър, който задържа едри частици след което въздуха се насочва в торбичката за прах.

Ø Второто ниво е изградено от филтър за фин прах, който е монтиран преди електромотора с цел да го предпази от задръстване. Това е  важен елемент, защото е изключително вредна пепелта за електронните компоненти, като води до прекъсване на връзки и повишено износване.

Ø Третото ниво съдържа филтър през който преминава излизащият въздух към стаята. Той неутрализира останали едри и финни частици, както и микроорганизми от предишните 2 нива. Реално излизащият въздух е този, който дишаме.

Видове филтри:

·       HEPA филтър – превод от англ.език означава „ високо ефективно задържане на частици “. Първоначалното му предназначение е било за улавяне на радиоактивни частици по време на войната.

Днес може да се срещне при повечето модели прахосмукачки. Препорачително е модела, който купувате да има HEPA филтър, защото неутрализира частиците и организмните предизвикващи алергии.

·       Електростатичен филтър – задържат от 80 до 99 % частици с размер 0.3 микрона. Цената им е по-ниска от HEPA филтъра, но не са толкова ефективни.

·       Воден филтър – прахосмукачките от този тип имат съд с вода през който преминават въздуха с праха. Праховите частици попадат в водният контейнер, а въздуха преминава. Той е характерен за перящите прахосмукачки при които отпада нуждата от торбички. Необходимо е само да се напълни контейнера с вода и после да се изхвърли и почисти.

·       Подмяна на филтри – препоръчително е филтрите да се подменят често, защото при запушване затрудняват преминаването на въздуха, а това от своя страна води до загряване на електромотора. При повишаване на температурата на мотора, нараства вероятността от поява на дефект или изгаряне.

 

Разновидности на торбичките за прах:

o   Хартиени торбички – филтрацията на този вид е сравнително добра, като съществени недостатъци може да се отбележат малкото отвори за преминаване на въздуха, спрямо текстилните торбички. Когато са по-малко отворите намалява всмукателната способност, но са доста по-хигиенични от постоянните торбички. Сменят се на около месец или два в зависимост от интензивността на използване.

                                                                                           

o   Текстилни торбички – пречистват задоволително въздуха, периодично изискват почистване или изпиране и могат да се ползват отново. При тях отпадат разходите за покупка, спрямо хартиеният вариант.

Прахосмукачките на Prolux, които ние предлагаме разполагат и с двата варианта за съхранение на отпадъците.

Видове прахосмукачки

Перящи прахосмукачки – за този вид стана на въпрос малко по-горе в текста при „водният филтър“. Предоставят възможност за почистване с пара под високо налягане с комбинация с дезинфектиращ препарат на текстилни повърности. Комбинацията между парата и препарата елеминира с лекота упорити наслоени петна. Интересното при тях е, че могат да изпират и сушат вашият килим едновременно. Освен за мокетени повърхности се ползват и за почистване на прозорци. Доста по-ефективни са от обикновенните прахосмукачки, но са по-тежки и обемни, като изискват повече време и търпение при работа. При тях отпада зависимостта от торбички.

Малки прахосмукачки – портативните им размери позволяват елеминиране на замърсяванията на малки и тесни пространства. Основно се използват за почистване на интериора на автомобила, поради множеството ниши и трудно достъпни места. Разполагат с батерия или изход на 12 V за включване към запалката на автомобила. Могат да се използват и в дома за почистване на локални зацапвания като разсипана захар или сол.

 

Вертикални прахосмукачки – те имат същите характеристики като стандартните прахосмукачки, но се отличават с различен вертикален дизайн. Разполагат с чупеща се в основата почистваща четка, която се измества в ляво и дясно без да е необходимо да правим излишни маневри. Имат дълги телескопични тръби даващи възможност за почистване на високи места.

Прахосмукачки с циклонна технология -  при тях замърсеният с твърди частици въздух влиза под високо налягане в горната част на цилиндричен съд с голям диаметър. Входният щуцер придава на въздушния поток въртеливо движение. Под въздействието на центробежната сила твърдите частици се изхвърлят към стените на циклона,  губейки кинетичната си енергия, падат в съда за събиране на прах. При тази разновидност отпадат на 100 % нуждата от филтри и торбички.

Пример за такъв вид прахосмукачки са Prolux и  Dyson, които може да разгледате на сайта ни.

Безжични прахосмукачки – те са изключително удобни, защото нямат захранващ кабел, който постоянно да прехвърляте и прескачате. Леко Ви загатнахме за тях, когато разглеждахме вида „вертикални прахосмукачки“ . Те също имат вертикален дизайн и могат да разполагат с циклонна технология, като прахта се събира в контейнер. Високият клас безжични  прахосмукачки има докинг станция за зареждане на акумулаторната батерия.

Аксесоари:

Прахосмукачката, не би била напълно ефективна, ако няма аксесоари, които да улесняват почистването на дома.

Нека обърнем внимание на най-важните:

Телескопични тръби – като цяло при всяка прахосмукачка тръбите могат да бъдат пластмасови или метални. При масовите модели прахосмукачки са комбинирани, т.е дръжката е пластмасова, последвана от телескопичен метален удължител, завършваща с четка. Конкретно телескопичните тръби ни позволяват да достигнем до високи места, като ъгли, корнизи или полилей.

Приставки – могат да се срещнат 3 вида приставки, които се използват за почистване на тапицерия (овален пластмасов елемент с по-мека четка в основата), голяма четка за почистване на подови повърхности (правоъгълна форма с по-твърда и голяма четка) и приставка за ъгли (пластмасов накрайник със стеснен връх)

 

Правилният избор на прахосмукачка за вашият дом :

Стигнахме до основната цел на настоящата статия да направим точният избор на прахосмукачка, отговаряща на вашите нужди. Запознахме се с основните им характеристики, филтри, видове прахосмукачки и аксесоари

Първото, което трябва да направите е да си зададете въпроса: За какво ми трябва прахосмукачката?

Ако вашият дом е голям може да се насочите към прахосмукачка с по-голям капацитет, което позволява да чистите повече време без да подменяте торбичката. В този случай има една особеност, че уред с голям капацитет има по-големи размери, тегло и няма добра маневреност.

При положение, че жилището Ви е малко прахосмукачките на Prolux ще задоволят вашите нужди, като може да ги разгледате на нашият сайт. Те имат компактни размери, висока мощност на всмукване и ниска цена.

Няма начин да пропуснем момента с почистването след домашни любимци, които оставят косми и козина на всякъде в дома. За тази цел вертикалните прахосмукачки ще свършат отлична работа, защото са много подходящи за килими и мокети. Да не забравим факта с удобната позиция на чистене, която е изправена и особено важна за хора с болки в гърба, кръста или краката.

В случай, че нямате килими и мокети, всеки един модел с  хартиена или текстилна торбичка на Prolux ще неутрализира праха и пясъка, който се наслагва на фуги и ръбове по пода.

Когато изисквате, уреда който притежавате да е по-висок клас от стандартните прахосмукачки, може да се насочите към циклонната технология.

Както споменахме по-горе при  „видовете прахосмукачки“, тази модификация разполага с контейнер за праха и няма нужда от филтри и торбички.

 Ние предлагаме такъв модел с който може да се запознаете в категория „прахосмукачки“ на сайта nai-izgodno.bg с марка Dyson. Този бранд е много известен и търсен от потребителите по света, като има отлични резултати при неутрализиране на алергени.

Друг също толкова добър вариант е Prolux, модел SL 4500 G CYCLON.

Надяваме се тази публикация да Ви е полезна при избор на прахосмукачка, която да превърне вашият дом в едно чисто и уютно място.

Екипа на nai-izgodno.bg има за цел да улесни вашето ежедневие и да Ви осигури повече време за хората, които обичате.

Ние възприемаме нашите клиенти, като приятели и държим те да получат най-доброто обслужване, високо качество на продуктите, които желаят на най-ниска цена.