Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Интересни факти за Великден

Любопитни сведения за Великден

Великден е един от най-големите християнски празници, бележещ края на Страстната седмица.
Тогава честваме възкресението на Иисус Христос, който според преданията изкупва греховете на цялото човечество, увисвайки на кръста.
Светският обичай на Великден е най-вече свързан с боядисването, размяната и чукането с яйца за здраве. Този обичай е любим на всички малки и големи.

Нека разгледаме. някои интересни и малко познати факти за този празник:

1. Традицията с великденския заек започва в САЩ през 18 век. Смята се, че произходът на тази традиция се корени някъде в Европа, но въпросът е спорен. У нас напоследък великденският заек също става все по-популярен.

2. Великден се празнува по различно време от източните и западните християни. Причината е, че датите на Великден се определят в зависимост от календара, който се следва – Юлиянският или Григорианският.

3. Бялата лилия е символ на възкресението в много държави по света.

4. Желираните бонбони под формата на яйца за първи път били създадени в Северна Америка по времето на гражданската война. Тези бонбони били изпращани на войниците, които били далече от семействата си.

5. Традиционно боядисването на яйцата се нарича писане или писанка. Боядисването навремето ставало с бои от естествени материали, например червена боя от червено цвекло. Останалата украса се прилагала върху яйцето чрез горещ въглен.

6. Денят на Пасха е променлив и зависи от фазите на Луната. Всъщност, формулата за изчислението на деня на Великден зависи от пролетното равноденствие, фазите на луната, пролетното пълнолуние.

7. Латинското наименование на Великден – Easter, произлиза от името на англосаксонската богиня Eastre, която символизира началото на живота, с което са свързани яйцата.

8. Размяната на яйца за Великден датира като пролетен обичай, в който яйцата се явяват символ на прераждането и плодородието в много култури.

10. За американците Великден е втория празник по консумация на сладкиши след Хелоуин.

В случай, че решите да направите изненада за вашето семейство с перфектно изпечени козуначени изкушенния, може да разгледате нашите категории за ГОТВАРСКИ ПЕЧКИ 50 см. и ГОТВАРСКИ ПЕЧКИ- 60 см.
 

0 Коментари към "Интересни факти за Великден"

Напиши коментар

Име:


Въведете кода в полето по-долу:

Коментар:
Забележка: HTML не се потдържа!