Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Как да направим правилен избор на прахосмукачка?

Верният помощник на всяка домакиня

Почистване на дома, действие което може да докара всяка домакиня до сериозно затруднение. Това е напълно основателно притеснение, защото въздуха в дома е 10 пъти по-токсичен от външният. Всеки ден вдишваме приблизително 6 милиарда прашинки и средно 2 лъжици домашен прах!

Това звучи много ужасяващо, но всеки проблем си има решение, а то е именно прахосмукачката. Това е уред, който се явява домашната филтрираща станция.

Нека разгледаме в детайли това „чудо“ на технологиите:

                         

Важни характеристики :

Ø Мощност на електродвигателя – от нея зависи коефициента на полезно действие на прахосмукачката и основно мощността на засмукване.

Ø Мощност на засмукване – представлява възможността на прахосмукачката да събира голямо количество прах за кратко време. Препоръчително е да бъде около 350 W.

Ø Големина на торбичката за отпадъци – колкото е по-голям обема ще побере повече прах и по-рядко ще се подменя.

Ø Настройка на мощността – има прахосмукачки, които нямат настройка на мощността и тя една и съща, независимо от повърхността на обработка. Съветваме Ви да се насочите към уред с регулатор на мощността, защото при чистене на различни по плътност материи се изисква повече мощност, спрямо теракотни повърхности.

Ø Ниво на шум – определя силата на звука при работа на електромотора. Високият клас прахосмукачки са доста по-тихи. При моделите на пазара звуковият диапазон варира между 55 и 85 дицибела.

 

Филтрация на входящият въздух:

 

От филтрите зависи чистотата на входящият въздух. Съвременните филтри са изградени от антимикробни материи, които неутрализират вредните микроорганизми.

Въздуха преминава през няколко нива на обработка:

Ø Първо ниво се състои от филтър, който задържа едри частици след което въздуха се насочва в торбичката за прах.

Ø Второто ниво е изградено от филтър за фин прах, който е монтиран преди електромотора с цел да го предпази от задръстване. Това е  важен елемент, защото е изключително вредна пепелта за електронните компоненти, като води до прекъсване на връзки и повишено износване.

Ø Третото ниво съдържа филтър през който преминава излизащият въздух към стаята. Той неутрализира останали едри и финни частици, както и микроорганизми от предишните 2 нива. Реално излизащият въздух е този, който дишаме.

Видове филтри:

·       HEPA филтър – превод от англ.език означава „ високо ефективно задържане на частици “. Първоначалното му предназначение е било за улавяне на радиоактивни частици по време на войната.

Днес може да се срещне при повечето модели прахосмукачки. Препорачително е модела, който купувате да има HEPA филтър, защото неутрализира частиците и организмните предизвикващи алергии.

·       Електростатичен филтър – задържат от 80 до 99 % частици с размер 0.3 микрона. Цената им е по-ниска от HEPA филтъра, но не са толкова ефективни.

·       Воден филтър – прахосмукачките от този тип имат съд с вода през който преминават въздуха с праха. Праховите частици попадат в водният контейнер, а въздуха преминава. Той е характерен за перящите прахосмукачки при които отпада нуждата от торбички. Необходимо е само да се напълни контейнера с вода и после да се изхвърли и почисти.

·       Подмяна на филтри – препоръчително е филтрите да се подменят често, защото при запушване затрудняват преминаването на въздуха, а това от своя страна води до загряване на електромотора. При повишаване на температурата на мотора, нараства вероятността от поява на дефект или изгаряне.

 

Разновидности на торбичките за прах:

o   Хартиени торбички – филтрацията на този вид е сравнително добра, като съществени недостатъци може да се отбележат малкото отвори за преминаване на въздуха, спрямо текстилните торбички. Когато са по-малко отворите намалява всмукателната способност, но са доста по-хигиенични от постоянните торбички. Сменят се на около месец или два в зависимост от интензивността на използване.

                                                                                           

o   Текстилни торбички – пречистват задоволително въздуха, периодично изискват почистване или изпиране и могат да се ползват отново. При тях отпадат разходите за покупка, спрямо хартиеният вариант.

Прахосмукачките на Prolux, които ние предлагаме разполагат и с двата варианта за съхранение на отпадъците.

Видове прахосмукачки

Перящи прахосмукачки – за този вид стана на въпрос малко по-горе в текста при „водният филтър“. Предоставят възможност за почистване с пара под високо налягане с комбинация с дезинфектиращ препарат на текстилни повърности. Комбинацията между парата и препарата елеминира с лекота упорити наслоени петна. Интересното при тях е, че могат да изпират и сушат вашият килим едновременно. Освен за мокетени повърхности се ползват и за почистване на прозорци. Доста по-ефективни са от обикновенните прахосмукачки, но са по-тежки и обемни, като изискват повече време и търпение при работа. При тях отпада зависимостта от торбички.

Малки прахосмукачки – портативните им размери позволяват елеминиране на замърсяванията на малки и тесни пространства. Основно се използват за почистване на интериора на автомобила, поради множеството ниши и трудно достъпни места. Разполагат с батерия или изход на 12 V за включване към запалката на автомобила. Могат да се използват и в дома за почистване на локални зацапвания като разсипана захар или сол.

 

Вертикални прахосмукачки – те имат същите характеристики като стандартните прахосмукачки, но се отличават с различен вертикален дизайн. Разполагат с чупеща се в основата почистваща четка, която се измества в ляво и дясно без да е необходимо да правим излишни маневри. Имат дълги телескопични тръби даващи възможност за почистване на високи места.

Прахосмукачки с циклонна технология -  при тях замърсеният с твърди частици въздух влиза под високо налягане в горната част на цилиндричен съд с голям диаметър. Входният щуцер придава на въздушния поток въртеливо движение. Под въздействието на центробежната сила твърдите частици се изхвърлят към стените на циклона,  губейки кинетичната си енергия, падат в съда за събиране на прах. При тази разновидност отпадат на 100 % нуждата от филтри и торбички.

Пример за такъв вид прахосмукачки са Prolux и  Dyson, които може да разгледате на сайта ни.

Безжични прахосмукачки – те са изключително удобни, защото нямат захранващ кабел, който постоянно да прехвърляте и прескачате. Леко Ви загатнахме за тях, когато разглеждахме вида „вертикални прахосмукачки“ . Те също имат вертикален дизайн и могат да разполагат с циклонна технология, като прахта се събира в контейнер. Високият клас безжични  прахосмукачки има докинг станция за зареждане на акумулаторната батерия.

Аксесоари:

Прахосмукачката, не би била напълно ефективна, ако няма аксесоари, които да улесняват почистването на дома.

Нека обърнем внимание на най-важните:

Телескопични тръби – като цяло при всяка прахосмукачка тръбите могат да бъдат пластмасови или метални. При масовите модели прахосмукачки са комбинирани, т.е дръжката е пластмасова, последвана от телескопичен метален удължител, завършваща с четка. Конкретно телескопичните тръби ни позволяват да достигнем до високи места, като ъгли, корнизи или полилей.

Приставки – могат да се срещнат 3 вида приставки, които се използват за почистване на тапицерия (овален пластмасов елемент с по-мека четка в основата), голяма четка за почистване на подови повърхности (правоъгълна форма с по-твърда и голяма четка) и приставка за ъгли (пластмасов накрайник със стеснен връх)

 

Правилният избор на прахосмукачка за вашият дом :

Стигнахме до основната цел на настоящата статия да направим точният избор на прахосмукачка, отговаряща на вашите нужди. Запознахме се с основните им характеристики, филтри, видове прахосмукачки и аксесоари

Първото, което трябва да направите е да си зададете въпроса: За какво ми трябва прахосмукачката?

Ако вашият дом е голям може да се насочите към прахосмукачка с по-голям капацитет, което позволява да чистите повече време без да подменяте торбичката. В този случай има една особеност, че уред с голям капацитет има по-големи размери, тегло и няма добра маневреност.

При положение, че жилището Ви е малко прахосмукачките на Prolux ще задоволят вашите нужди, като може да ги разгледате на нашият сайт. Те имат компактни размери, висока мощност на всмукване и ниска цена.

Няма начин да пропуснем момента с почистването след домашни любимци, които оставят косми и козина на всякъде в дома. За тази цел вертикалните прахосмукачки ще свършат отлична работа, защото са много подходящи за килими и мокети. Да не забравим факта с удобната позиция на чистене, която е изправена и особено важна за хора с болки в гърба, кръста или краката.

В случай, че нямате килими и мокети, всеки един модел с  хартиена или текстилна торбичка на Prolux ще неутрализира праха и пясъка, който се наслагва на фуги и ръбове по пода.

Когато изисквате, уреда който притежавате да е по-висок клас от стандартните прахосмукачки, може да се насочите към циклонната технология.

Както споменахме по-горе при  „видовете прахосмукачки“, тази модификация разполага с контейнер за праха и няма нужда от филтри и торбички.

 Ние предлагаме такъв модел с който може да се запознаете в категория „прахосмукачки“ на сайта nai-izgodno.bg с марка Dyson. Този бранд е много известен и търсен от потребителите по света, като има отлични резултати при неутрализиране на алергени.

Друг също толкова добър вариант е Prolux, модел SL 4500 G CYCLON.

Надяваме се тази публикация да Ви е полезна при избор на прахосмукачка, която да превърне вашият дом в едно чисто и уютно място.

Екипа на nai-izgodno.bg има за цел да улесни вашето ежедневие и да Ви осигури повече време за хората, които обичате.

Ние възприемаме нашите клиенти, като приятели и държим те да получат най-доброто обслужване, високо качество на продуктите, които желаят на най-ниска цена.