Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Как да направим правилен избор на телевизор?

Телевизор, средство за забавление на малки и големи:

В ерата на технологиите се предлагат всевъзможни уреди за забавления, като смарфони, таблети, игрови конзоли, 3D очила за виртуална реалност. Всички изброени „хай тек“ средства предлагат, незабравими, запомнящи се емоции, но преди тях е ТЕЛЕВИЗОРА.

Всеки един от нас след дългият работен ден обича да се настани удобно и да гледа любимото си предаване, сериал или просто да се осведоми с новинарската емисия.

Не са малко и хората, които са заклети „геймъри“ и за тях няма, нищо по-релаксиращо от това да изиграят следващото ниво на любимата си игра.

След толкова много изброени факти, следва да си зададем въпроса Кой е най-добрият телевизор за мен?

Ще се постараем в детайли да Ви дадем отговора на този въпрос.

Най- важнoто, което трябва да знаем за избора на телевизор :

Първо резолюцията

Резолюцията представлява броят пиксели, които могат да се изобразят в хоризонтална и вертикална посока.

Пиксел е най-малкият елемент, който изгражда дадено цифрово изображение. Това е много малка точка с променлив цвят и яркост.

Колкото е по-голяма резолюцията, толкова по-детайлна ще бъде картината, т.е ще виждате и най-малките елементи от изображението.

Избор на резолюция

HD. Телевизорите биват HD Ready и Full HD. Първите имат  резолюция от 1366 x 768 пиксела и се изискват за възпроизвеждане на 720p картина. Вторите Full HD имат по-висока 1920 x 1080 пиксела и те могат да показват 1080p картина.

 Ultra HD и 4K. Ultra HD резолюцията е точно четири пъти по-висока от Full HD – 3840 x 2160 пиксела. Това означава по-детайлна картина и повече нужни ресурси за нейното изобразяване. 4К телевизорите се справят доста добре при изобразяването на HD и Ultra HD съдържание.

HDR. Тази технология предоставя невероятни нива на визуална точност и може да се открие в най-новите модели телевизори. Както при снимките, HDR видеото увеличава диапазона на светлите и тъмни нива на спектъра като добавя повече детайл и при двете.

Второ технологията на изработка

Съществуват различни технологии на изработка на екрана на телевизора при които се използват течни кристали или светодиоди.

Най-известните са :

·       LED – Това е най-старата и най-евтината за производство технология. Течните кристали дават цвят, но за да го видите, трябва допълнително осветление. При LED за това се използват светодиоди, за разлика от още по-стария тип дисплеи LCD, при които лампите са флуоресцентни. По този начин се получават по-контрастни изображения, по-ярки цветове, както и по-близък до истинското черно цвят.

 

·       OLED - използват органични светодиоди, като за разлика от горния тип телевизори при тях няма допълнително лампи, а всеки пиксел се осветява сам. Това има много предимства – панелът, съответно телевизорът, е още по-тънък, отколкото при LED технологията. Заради отделното осветяване на всяка точка от екрана може да се получи истински черен цвят – в такъв случай пикселът е изцяло тъмен. Това не може да се постигне при LED-овете, където винаги има фоново осветление. 

Всичко звучи прекрасно, но OLED телевизорите идват с твърде висока цена, защото технологията е още сравнително нова. Но и основният им размер е по-голям – започва от 55 инча. Това, не бива да Ви притеснява, защото на нашият сайт можете да откриете OLED телевизори на изкушаващо ниски цени.

 

·       QLED – тази технология може да се нарече последният „писък“ в света на телевизорите, която разчупва представата ни за стандартен плосък, правоъгълен екран.

Представена от Samsung оставя OLED на по-задни позиции, като амбициозният бранд желае да изпъкне с нещо иновативно.

Първото, което ни прави впечатление е Q-то пред LED ! Където „Q“ идва от (quantum dots) – миниатюрни нанокристали, от които е съставен панелът на телевизора. 

Тези телевизори пресъздават напълно реалистично черния и белия цвят, като имат дори по-голяма яркост от OLED приемниците. Смята се, че имат и по-дълъг живот от тях и предлагат най-широк зрителен ъгъл.

Единственият им недостатък е ,че не могат да постигнат тънкостта на OLED телевизорите.

Може да се сдобиете със телевизор с извит екран на марката Samsung на изгодна цена в сайта ни.

 

Трета позиция заема особености на екрана

 

Ø Големина на екрана - 27-инчов, 32-инчов, 42-инчов, 55-инчов и т.н. Това е диагоналът на екрана на телевизора, т.е. разстоянието от горния ляв ъгъл на активната част на дисплея към долния десен ъгъл.  При избор на големина на екрана преди всичко трябва да се има предвид размерът на стаята, където ще стои той – от размерите на помещението ще зависи и най-подходящият диагонал на екрана.

Инчовете варират от 32 до 90 и биха задоволили и най-притенциозният вкус.

Като най-оптималният вариант за съвременно жилище е (42-47 инча), които пазват идеално за всекидневна или трапезария.

 

Ø Плосък или извит екран?

Твърди се, че извитият екран дава по-добро възприемане на изображението, защото всички точки от него се намират на еднакво разстояние до зрителя. Но за да получите това възприятие, е необходимо да сте седнали точно пред центъра му.

Плоските монитори „улавят" повече от околните отражения и се увеличават шансовете един особено ярък обект – като прозорец например – да се отрази в телевизора. Извитият екран намалява отраженията и смущенията, които се получават от наличието на източници на светлина. Това предоставя по-чиста картина и елиминира разсейващите обекти, които се отразяват в екрана.

Като недостатък на извитият дисплей е че увеличава дълбочината на приемника, което също трябва да се съобрази, особено при монтирането му на стена.

Казано на кратко извитият телевизор заема повече място от плоският, но елеминира отраженията и смущенията, попадащи от странични фактори. Не можем да пренебрегнем факта, че QLED има фотористичен и елегантен дизайн, който разчупва представите ни за телевизор, като цяло.

 

Фантастичната четвърта позиция заемат телевизори с операционна система

 

Днес разполагаме с няколко основни операционни системи, които се ползват при новите телевизори: WebOS при LG, Tizen при Samsung, Firefox OS при Panasonic

и естествено имаме Android TV. Разработената от Google OS си има своите предимства и недостатъци спрямо всяка една от горепосочените операционни системи, но тя безспорно е лидер.

Моля, не подценявайте и останалите операционни системи, които имат също толкова функционален и интересен интерфейс, като Андроид.

Избора на операционна система, не бива да Ви приснява, защото всяка една OS е създадена за максимално улесненение и гарантирано забавление.

Ако, не желаете Смарт телевизор, може да си закупите такъв с обикновено и опростено меню.

При възникнали трудности, може да разчитате на нас за професионален съвет.

Смарт телевизорите предлагат разнообразни и мултифунционални опции за комуникация, които ще разгледаме в следващата подточка:

 

Ø Изходи за допълнителни устройства и Wi-FI

 

На примерното изображение са дадени най-срещаните видове интерфейси за връзка на телевизора с външни устройства, като цифрови приемници, хард дискове, флаш памети, мобилни телефони, аудио системи.

Common Interface  - този стандарт позволява поставяне на модулна карта (на вид е като дебитна) в слота, която се закупува от доставчика на телевизионни услуги. Предимството, което предоставя е, че отпада нуждата от допълнителен цифров приемник (декодер).

HDMI 1 и HDMI 2 – представляват интерфейси за мултимедия с висока детайлност, които осигуряват връзка между всяко дигитално устройство, притежаващо подобен интерфейс. Такива устройства са ДВД  системи, лаптопи или телевизори.

DIGITAL AUDIO OUT/IN– при (OUT-изход) можете да слушате звука на телевизора на свързана система за домашно кино с цифров вход. Другата разновидност (IN-вход), подавате входен звуков сигнал от външно устройство, което използва говорителите на телевизора за възпроизвеждане на звука.

USB - чрез него е възможно флашки и други устройства директно да се включват към телевизора, като техните особености и характеристики се разпознават автоматично.

Стерио жак – той служи за свързване на слушалки към телевизора

SCART – това е старoмоден стандарт интерфейс, който свързва декодери и плеъри от минало поколение.

TV ANTENNA- телевизора получава директен сигнал от антена или декодер.

SATELLITE – входен сигнал към телевизора от сателитен приемник.

Wi-FI - Умните телевизори използват или директно връзка с кабел или имат вграден Wi-Fi, за да се свържат към домашната мрежа за достъп до интернет. Всички телевизори и главно премиум сигмента на марките Samsung, SonyLG, Philips разполагат с безжична връзка. Интернет комуникацията дава възможност за гледане на филми, видео клипове или четене на статии.

   Важната пета позиция е за цената

Цената е сериозен фактор, който е определящ при избора на телевизор. Тя трябва да бъде съобразена с бюджета на домакиството и да не води до неговата несъстоятелност.

Телевизорите, които предлагаме в сайта nai-izgodno.bg са винаги с актуално ниски цени и различна функционалност. Винаги може да сте сигурни, че ще получите желаният от Вас модел изгодно на реалната му пазарна стойност.

 

Заключение и още нещо:

 

Краят на тази статия настъпи 

Преминахме през пет етапа за избор на телевизор, като се стремихме максимално да Ви запознаем с тяхната специфика.

Основните аспекти на които трябва да обърнете внимание са резолюциятехнология на изработкаголемина на екранаоперационна система и цена.

 

Сигурно си задавате въпроса : Защо толкова детайлно е описана тази статия?

От сайта nai-izgodno.bg изключително много държим на това, нашите клиенти да бъдат подробно информирани за продуктите, които предлагаме. Стремим се да предоставим разнообразен асортимент от стоки и уреди за дома, като по-този начин да спестим време и излишни разходи на нашите потребители.

0 Коментари към "Как да направим правилен избор на телевизор?"

Напиши коментар

Име:


Въведете кода в полето по-долу:

Коментар:
Забележка: HTML не се потдържа!