Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Бойлери и Отоплителние

Избор на бойлер

Казват, че водата влияе положително на физическото и емоционално състояние на човек.

Считаме, че всички сме съгласни с това твърдение, особено в края на напрегнатото динамично ежедневие, когато си вземаме душ.

За да бъде водата с приятна за нас температура е необходим уред, който да я загрява и поддържа, колкото се може по-дълго време, като това да не оказва шоково влияние на сметките за ток.

Този уред е бойлера, добре познат на малки и големи, който е важна инвестиция в името на хигиената и комфорта на семейството.

Нека да насочим вниманието си към основните особености на този домашен помощник:

1.    Видове бойлери:

v Проточни бойлери – те имат малки и компактни размери, висока мощност и моментално загряване на водата. Могат да бъдат поставени над мивката или под нея. Недостатък им е, че високата мощност, води до по-голяма консумация на ток.

v Вертикални бойлери – това е най-масовият модел в България и може да се види във всяко домакинство. На нашият сайт разполагаме с вертикални бойлери от 80 до 120 литра на изгодни цени. Той има по-добра слава за безпроблемност, спрямо следващият вид:

v Хоризонтални бойлери - При избор и монтиране на хоризонтален бойлер се печели място, което е ценно за всяка баня и мокро помещение. Хоризонталният бойлер се монтира високо на стената или на самият таван. Разположен е водоравно и така може спокойно да се използва пространството под бойлера.

2.    Съставни компоненти на електрическите бойлери:

·       Изолация – тя е от съществено значение за работата на бойлера, като от нея зависи водата след като бъде загрята колко дълго време ще остане с постоянна температура. Водосъдържателя е изолиран с пенополиуретан за да се намалят загубите.

·       Водосъдържател -  тялото, в което се затопля водата.  Изработва се от неръждаема стомана при скъпите модели, или от обикновено желязо, като вътрешната повръхност е емайлирана за защита от корозивното действие на водата.

·       Нагревател – инсталиран е в долната част на на водосъдържателя, където е студената вода. Мощността му може да бъде 2 до 12 кW.

·       Циркулация на водата (вход и изход) -  входовете се намират в дъното на бойлера, студената вода постъпва в дъното, а топлата се черпи от горната му част, по вътрешна тръба. Причината е една и се нарича конвекция – топлата вода се изкачва нагоре, след като се затопли. Затова ако бойлерът е пълен частично с топла вода, то тя се намира в горната му част.

·       Терморегулатор – това е устройство, което изключва нагревателя след като водата достигне желаната от нас температура.

·       Серпентина – позволява затоплянето на бойлера да става от външни източници.

3.    Принцип на действие на бойлера - при пускане на крана топлата вода от горната част на бойлера излиза навън поради налягането, което упражнява постъпващата студена вода. С други думи, влизащата в бойлера студена вода избутва топлата навън – към мивката, душа и където е необходимо. Това е и причината когато спре студената вода, от бойлера да не излиза топла вода, макар че той е пълен. С излизането на топлата вода в бойлера се освобождава място и постъпва нова от тръбата със студена вода. Новопостъпилата вода с ниска температура, веднага разхлажда водата в бойлера в долната му част и терморелето включва нагревателя. При достигане на зададената температура то отново спира нагревателя.

Дори и да не се източва топлата вода поради топлинните загуби, водата се охлажда бавно във времето и терморелето отново включва нагревателя, само че на много по-редки интервали.

 

4.    Функции на бойлерите:

Ø Визуален контрол на температурата – наименованието на тази функция ни подсказва, че става на въпрос за LCD дисплей. С негова помощ с точност може да се следи зададената температура.

Ø Интелигентна система за контрол – в основата му стои електроннно управление, което прецизно включва и изключва загряването на водата, което води до намаляване на сметката за ток.

Ø Възвратен клапан – неговата функция е да поддържа налягането във водосъдържателя. Този клапан може да се използва и за източване на водата в случай, че се налага смяна на нагревателя.

5.    Поддръжка на бойлера и влияние на котленият камък.

Много често може да чуете названията твърда и мека вода.

Може би си задавате въпроса какво означават ?

Твърдата вода е с високи нива на калций или магнезий. Тези минерали причиняват отлагания по тръбите, които се наричат „котлен камък“. С течение на времето котленият камък затруднява функционирането на уреди като бойлери, перални машини или миялни.

Меката вода има по-ниско съдържание на вещества образуващи котлен камък.

Реално погледнато меката вода е най-добрият вариант спрямо уреда, но това, не зависи от нас, а от района в който живеем. Както знаете всяка област в България е с различен състав на почвата и съответно на водата.

Предоставяме на вашето внимание изображение с картата на България и съответният регион със степента на

твърдост на водата.

Поддръжката на бойлера се състои в периодичното отваряне и почистване от котления камък, което води до намаляване на шума и удължава на живота му. След отварянето на работещ 3 годишен бойлер се отстранява около половин кофа (м/у 3-6 килограма) котлен камък. Което си е доста сериозно количество, налагащо редовна профилактика.

Финален избор на бойлер

Бойлерите могат да бъдат с различен обем в литри, размери и начин за монтаж.

Много добре, трябва да прецените каква е вашата консумация на вода, защото човек дневно ползва около 50 л. за различни дейности като пране или миене на чинии, като консумацията варира от честотата на повторение. Ако семейството Ви е по-голямо консумацията на вода става сериозна и с малък литраж бойлер, ефекта на студения душ е на лице.

Да не забравим да обърнем внимание на малките деца, които обичат да плискат вода и да стоят в банята с часове, тогава потреблението е съизмеримо с водопад.

Реално погледнато големият бойлер е по-доброто решение, защото ще имате повече вода и по-ниска консумация на електроенергия поради по-рядкото му включване на максимално загряване, за да поддържа желаните градуси.

Моля, не ни разбирайте погрешно, ако сте двама души, които цял ден работят, не Ви е необходим огромен капацитет за вземане на душ и бързо измиване на две чинии. Както споменахме много е важна точната преценка на личното Ви потребление.

Вертикално или хоризонтално изпълнение на бойлера, зависи от големината на банята.

От нашият опит като професионалисти, основно потребителите предпочитат вертикалните бойлери, лесни са за ремонт и имат приличен експлоатационен живот.

Проточните бойлери са идеални за домове, където липсва пространство, както и за ресторанти и закусвални. За разлика от по-големите си събратя, проточните загряват доста бързо. Монтажа е им елементарен и могат да се поставят на всякъде.

Надяваме се статията да Ви е била полезна и ако все още изпитвате затруднения за избора на бойлер, можете да разчитате на помощта на нашият екип.

Сайта nai-izgodno.bg е създаден да направи живота Ви пълноцен, изпълнен с много положителни емоции и цената да, не бъде оправдание за това, което желаете.

Brand Filter :
Покажи :СписъкРешетка
Покажи :
Сортиране по :
Вентилаторна печка за баня Diplomat DPL VTB 9011
Студено ви е в банята и не може да се насладите на топлата вода? Открихме решение – ето един предпоч..
59 лв.
Смарт Wi-Fi Контакт Broadlink Contros SP3S, Sun Way
Смарт Wi-Fi Контакт Broadlink Contros SP3S. Broadlink Contros SP3S безжичен Wi-Fi смарт конт..
63 лв.
Вентилаторна печка за баня Diplomat DPL-VTB9010B
Студено ви е в банята и не може да се насладите пълноценно на топлата вода? Ето нашето предложение. ..
65 лв.
Маслен радиатор Tesy CB 1507 E01 R
Степени на мощност Модерен дизайн Обогрев посредством конвективен топлообмен и лъчиста енерги..
95 лв.
Бойлер Eldom E41, 3.5kW, метална батерия
- За монтаж в кухненски помещения и в помещения без налична инсталация за топла вода. Монтират се в ..
99 лв.
Бойлер Tesy IWH 35 X02 KI
   Топла вода по всяко време.  Вградена технология за оптимална температура. &nb..
99 лв.
Маслен радиатор Tesy CB 2009 E01 R
Колелца за лесно придвижване 3 степени на мощност Терморегулатор    ..
109 лв.
Бойлер Tesy IWH 50 X02 KI
  Топла вода по всяко време Вградена технология за оптимална температура Компактни ра..
115 лв.
Бойлер Diplomat Bellissimo HD 5.5 UN
Характеристики на продукта   ● Обем [L] - 5,5 ● UN – монтаж под мивка. ● Мощност ..
119 лв.
Бойлер Diplomat Bellissimo HD 5.5 UP
Характеристики на продукта   ● Обем [L] - 5,5 ● UP – монтаж над мивка. ● Мощност [W..
119 лв.
Бойлер Elprom GCA1020M53SRC
МОЩНОСТ Висока мощност 2000 W и ниско потребление на енергия ЗАГРЯВАНЕ Бойлера за..
119 лв.
Бойлер Elprom GCU1020M53SRC
МОЩНОСТ Висока мощност 2000 W и ниско потребление на енергия ЗАГРЯВАНЕ Бойлера загрява..
119 лв.