Безплатна доставка

14 дни право на връщане

Звънни Сега

0888255366

Бърза доставка

Проверка на пратката

Плащаш при доставка

наложен платеж

Добре дошли в Най-изгодно.БГ

Хладилници, Уреди за вграждане, Телевизори, Фризери, Аудио системa, Готварски печки, Микровълнови фурни, Бойлери, Съдомиални, Миални, Перални машини, Прахосмукачки и Климатици. Indesit, Ariston, Hotpoint, Gorenje, Bosch, Siemens, Whirlpool, LG, Samsung, Sony, Braun, Daikin, Midea, Kenwood, Philips, Tesy, Zelmer, HP, Lenovo, Beko, AEG. Еко цена! Промоция! Изгодно! Предлагат се специални еко оферти за различните промоционални периоди!

Климатици

Климатици

Избор на климатик

Природата е непредвидима сила, която може да предизвика температурни амплитуди и аномалии, променящи времето буквално за минути.

За да избегнем този дискомфорт, съвременните домове използват устройство за регулиране на температурата наречено климатик.

В текущата публикация ще разгледаме основните аспекти на които трябва да обърнете внимание при избор на този уред:

 

1.    Видове климатици:

 

֍ Сплит система – най-често използваните и познати климатици са т.нар. сплит системи. Наименованието им се дължи на английската дума (split), която в превод означава „разделям“. Два от основните елементи на климатика - кондензаторът и изпарителят са в две отделни тела – външно и вътрешно. Външното тяло се монтира на открито - върху външната стена на сградата или балкон. В него се намират кондензаторът и компресорът на климатика. Вътрешното тяло се поставя в самото климатизирано помещение и в него са поместени изпарителят и терморегулиращият вентил. Двете тела се свързват по между си с тръби, по които циркулира хладилен агент, обикновено фреон.

 Биват конвенционални и инверторни   – при първият вид постоянно включват и изключват, за да поддържа зададената температура което оказва влияние на консумацията на енергия. При втория има модул наречен инвертор, които поддържа температурата при ниски нива на шум и малка консумация на енергия. Важна особеност е, че той може да работи при ниски температури до -20 С .

Тези системи са предпочитани защото имат ниски нива на шум, красив дизайн и са финансово изгодни.

 

֍ Мулти сплит система -  спрямо обикновените сплит системи се различава по това, че едно външно тяло може да бъде свързано с няколко вътрешни. Използват се когато няма опция за монтаж на повече външни тела, поради архитектурни особености на сградата.

֍Касетъчен тип климатици – имат семпъл дизайн и са предназначени за монтаж на окачен таван. Състоят се от външно тяло и отделни вътрешни, наречени „касети“. Важно е да знаете, че този тип се използва във високи помещения, като окаченият таван трябва да е около 30 см.

Имат две основни предимства:

Първото предимство, че са интегрирани в тавана, като се забелязват само декоративните предпазители. Второто предимство е, че отпада нуждата от няколко сплит системи.

Намират приложение в големи закусвални, офиси или изложбени зали.

Може да разгледате моделите, които предлагаме в нашия сайт.

֍ Чилъри – в превод от английски език означава „охлаждащ“.

Ако обмисляте изграждането на чилър система за отопление и охлаждане у дома, на път сте да направите нещо доста разумно и икономически изгодно. Важно е единствено да заделите малко пространство, защото чилър системата за отопление изисква малко повече място от един климатик или един радиатор.

Обикновено повечето хора използват мазата или удобно таванско помещение, но ако живеете в апартамент, това може да се направи и в някой килер. Нужно е да се изгради система, която да позволява на топлия въздух или съответно на студения през летните месеци да достига до всички части на жилището.

Като недостатък може да се определи по-сложния им монтаж.

֍ Колонен тип климатици – характерното при тях е, че вътрешното тяло е под формата на колона, малко прилича на хладилник.

Намират приложение в големи помещения до 100 кв.м .

Имат добра мощност и сериозно раздвижват въздуха, като недостатък може да се определи малко грубият вид който, не пасва на всеки интериор.

֍ Подово-таванен тип климатици -  името му подсказва, че става дума за универсален модел, който става за монтаж както за пода, така и за тавана. Добра алтернатива е, когато в домашни условия, не може да се използва сплит система.

v Овлажнители – принципа им на работа е елементарен и надежден, като водата, която се налива в овлажнителя преминава през нагряващи елементи, които я изпаряват. Повечето такива джаджи имат малко вентилаторче, което разпределя равномерно водните пари и след като свърши водата в резервоара се самоизключват.

За да дишаме с лекота въздуха трябва да е с влажност от 40 до 60 % .

През зимният период въздуха в помещенията се изсушава драстично от радиатори на парно, електрически печки или такива на твърдо гориво.

Степента на влажност, не е от значение само за дишането, но и за цялостното здравословно състояние, защото в суха среда вирусите са по-устойчиви и вероятността да Ви атакуват нараства.

Тези устройства са изключително удобни с компактни размери и отлично решение за поддържане на оптимална влажност в дома или офиса.

Могат да бъдат добра алтернатива за решение на проблема с влагата, където липсват климатични системи.

v Обезвлажнители – те работят по-следният начин:

·       Вентилатор засмуква въздуха от помещението в обезвлажнителя.

·       Засмукания въздух преминава през силно охладени намотки.

·       След като е охладен въздуха се отделя влага, която се стича в резервоар.

·       Охладения и обезвлажнен въздух се връща обратно в помещението.

Обезвлажнителите имат отлично приложение на места където се готви и липсва уред за аспирация или климатик, поради засиленото отделяне на пари.

В сайта nai-izgodno.bg може да намерите овлажнители и обезвлажнители с различен размер и дизайн на страхотни цени.

v Вентилатори – това е възможно най-елементарният и евтин вариант за циркулация на въздуха в дома. Състои се от перка с електромотор, които може да се въртят на 180 градуса. Не всеки може да си позволи климатична инсталация и това е добро алтернативно средство за преодоляване на жегата през лятото. Като недостатък вентилатора, не е особено ефективен спрямо професионалните уреди за охлаждане.

2.    Функции и режими на климатиците :

Ø Дифузьор – използва се за насочване на въздушният поток и намалява нивото на шум.

Ø Регулатор на силата на въздушния поток – има го като опция в инверторните климатици. Служи да регулира оборотите на вентилатора в зависимост от зададения режим.

Ø Обезвлажняване на въздуха – тази функция е доста полезна през летният период, защото влагата създава усещане за горещина и повишава изпотяването. Благодарение на обезвлажняването се създава прохладна и комфортна среда.

Ø Вътрешно изсушаване – автоматично се включва вътрешния вентилатор с цел изсушаване на тялото и неутрализиране на неприятни миризми, преди климатика да се изключи.

Ø Йонизираща функция – йоните има способност да неутрализират лоши миризми и вредни за здравето бактерии.

Ø Таймер – той дава възможност за активиране или деактивиране на климатика в удобно за Вас време. Полезна опция през лятото, когато желаете жилището Ви да бъде охладено преди да се приберете от работа.

Ø Автоматичен режим – при него отпада нуждата от ръчна настройка на различните режими на работа на климатика. Автоматично се регулира температурата, обороти на вентилатора, циркулацията на въздуха, охлаждане, отопление по зададени от Вас критерий.

Ø Автоматично рестартиране –ако се прекъсне захранването, климатика автоматично се активира и запазва настройките си на работа. Това е полезна опция, защото енергийните дружества често извършват профилактики и изключват тока.

Ø Самодиагностика – дава възможност климатика сам да идентифицира възникналите дефекти, както и да извести за тях чрез звуков или визуален сигнал.

Ø Sleep mode режим – това е опция, която се грижи за оптимална температура и ниво на влажност за спокоен сън, както и ниски нива на шум. За да бъде по-тих климатика, вентилатора държи ниски обороти. Много приятна екстра, особено в горещи или студени нощи.

Ø Сензор за движение – той следи дали в помещението има хора, като автоматично  се включва климатика и насочва въздушната струя към тавана или пода с цел да, не се получи стресова температурна разлика от външна към вътрешна среда .

При положение, че няма движение преминава в режим на пестене на енергия, чийто консумация пада с около 25 %.

3.    Размери и монтаж:

Климатиците имат определен технически стандарт и номерация, която много често може да чуете, когато се заговори за тези уреди.

Често в техническите данни, както и в ежедневието се споменава фразата „ трябва ти климатик 9-ка, 12-ка или 24-ка“.

С тази номерация се определя до какъв обем помещение е подходящ дадения модел климатик.

Например 9-ка се използва в помещения до 50 кубични метра, 12-ка до 70 куб.м, 18-ка до 110 куб.м, 24-ка до 140 куб.м.

Климатичните системи имат различни размери и вид според нуждите за регулиране на температурата в помещенията.

Достигнахме една много деликатна част от климатичните системи, която е монтажа.

При монтаж от квалифициран екип се извършват детайлно оразмеряване на таван, стени, прозорци, определя се разположението на вътрешно и външно тяло, също така с какво изложение е помещението. От особена важност е свързващата тръба между двете тела, която не трябва  да е много дълга, защото оказва влияние на ефективността на климатика.

Взема се под внимание колко уреда работят на мястото за монтаж, защото всеки един от тях отделя топлина, определя се каква мощност в киловати е необходима на охлаждащата система да работи адекватно.

Като цяло климатика, не е елементарен уред с прост монтаж, изисква съобразяване с редица фактори, които трябва да бъдат определени от специалист.

 

Финален избор на климатична система

Достигнахме краят на тази публикация, която по-скоро може да се нарече метафорично, ръководство за избор на климатик.

Колкото и странно да Ви звучи последната част от горното изречение за да изберете най-добрият уред за вашият дом, или бизнес помещение е необходимо да имате сериозна техническа подготовка.

Разгледахме видовете климатици, като включихме три вида тяхни алтернативи като овлажнители/обезвлажнители и вентилатори.

Също така обърнахме внимание и на размерите и монтажа, които са важен фактор за безпроблемна и надежна работа на климатика.

Избора на климатик изцяло зависи от вашите личностни нужди и от вида на средата в която искате да създадете комфортна зона.

За целта много точно, трябва да се определят мощност, размери, конфигурация на системата и бюджет.

Най-лесно може да се ориентирате за нужният Ви климатик за вашият дом според числовата им характеристика, която отговаря на обема на стаята или зоната, където искате да се монтира.

При по-малка площ, която може да се поддържа от климатик 9-ка, ние Ви препоръчваме да закупите 12-ка.

По-големият и мощен климатик ще работи по-малко време да затопли или охлади, като ще се включва рядко, за да стабилизира зададената температура. Това от своя страна ще доведе до по-малки сметки и амортизация на системата. Реално погледнато цената между 9-ка и 12-ка не е фрапантна и ще си я възстановите за малък период от време от сметката за ток.

Екипа на nai-izgodno.bg е приел предизвикателството да предостави на своите потребители разнообразен асортимент от най-качествените уреди на цени, които да не са пречка да получите това за което желаете.

Разгледайте нашият сайт, защото в него мечтите се сбъдват !

 

Brand Filter :
Покажи :СписъкРешетка
Покажи :
Сортиране по :
Овлажнител Rohnson R-9503
ДИШАЙ С ЛЕКОТА : Това, което прави отопляемите помещения през зимата некомфортни за хората, дори ..
129 лв.
Климатик Treo CS-I09CAA
Инверторен климатик TREO CS-I09CAА Инверторен климатик с високи сезонни коефициенти на преобразув..
645 лв.
Климатик Aux ASW-H09A4/FIR1DI-EU
Захранване: 220-240V/50Hz/1Ph Охлаждане капацитет: 9000 Btu/h Охлаждане вход. мощност: 0.78kW/..
649 лв.
Климатик Chigo CS-25V3A-1C169AY4J
Инверторните климатици Chigo са продукт на най-напреднали технологии и са произведени с изключително..
687 лв.
Климатик Aux ASW-H09A4/LSR1DI-EU(Wifi)
Инверторен климатик AUX ASW-H09A4/LSR1DI-EU (вграден WiFi модул за управление)   Клима..
699 лв.
Специални предложения
 • Yumii
 • Aux
 • Dyson
 • Medisana
 • 1Prolux
 • Toyotomi
 • Sony
 • Lanaform
 • Elprom
 • SAMSUNG
 • Airwell
 • BaByliss Pro
 • Zelmer
 • Fuji Electric
 • First
 • LENOVO
 • Teka
 • Asus
 • Singer
 • Kenwood
 • Chigo
 • Gorenje
 • Xerox
 • PANASONIC
 • Philips Avent
 • Remington
 • Tefal
 • acer
 • бIndesit
 • Elica
 • Rowenta
 • Midea
 • imetec
 • Tesy
 • KRUPS
 • Mitsubishi
 • Relax
 • Dremel
 • siemens
 • daikin
 • AEG
 • LG
 • Bosch
 • Snaige
 • Eldom
 • TCL
 • Dell
 • аAriston
 • Elite
 • DeLonghi
 • Meliconi
 • Treo
 • Toshiba
 • Euro Pharma
 • Braun
 • Vogel's
 • Smeg
 • Apple
 • Whirlpool
 • Diplomat
 • Philips
 • Skil
 • Canon
 • Atlantic
 • Myki
 • HP
 • Liebherr
 • Omron
 • Electrolux
 • Sun Way